dinsdag 10 november 2009

DE MUUR EN DE MEDIA


Zaterdag 7 november 2009
Alles staat in Berlijn op dit moment – de eerste week van november - in het teken van de muur en 20 Jahre Mauerfall. Maar eigenlijk zijn ze in Berlijn al een half jaar bezig met het omvallen van de muur in 1989. In april begonnen al de eerste exposities, filmprogramma’s, theatervoorstellingen, rondwandelingen fietstochten (‘Bike the Berlin Wall) en andere zoektochten naar de sporen van de muur. Op de bekende plekken, zoals Checkpoint Charlie en Bahnhof Friedrichstrasse, maar ook door het onbekende Oost-Berlijn, de voormalige Stalinallee en de Glienecker Brücke, de brug waar spionnen en agenten werden uitgewisseld en waar in de nabijgelegen Villa Schöningen door mevrouw de bondskanselier Angela Merkel op zondag 8 november het Museum der Freiheit werd geopend. Opdat wij niet zullen vergeten…
In mei was er op de Fritz-Lang-Platz al een eerste ‘Trabi-Treffen’, voor de liefhebbers van de oude Trabantjes - zeg maar de Volkswagen van de DDR - die hun karretjes met liefde koesteren. Stinkende tweetakters van kunststof waar je in de DDR-tijd jaren op moest wachten voor je aan de beurt was en die nu bijna volledig uit het straatbeeld zijn verdwenen. Nu is de Trabant een bezienswaardigheid voor de toeristen, waarmee je in de omgeving van Checkpoint Charlie een ‘City Safari’ kunt maken.
In mei werd in Tiergarten ook al het Berlin Pavillon geopend (‘Ein Schauplatz des Wandels’) en op 7 mei startte op de Alexanderplatz een van de hoogtepunten van de muurherdenkingen: de Openluchttentoonstelling Friedliche Revolution 1989/90, die tot 14 november duurt.
Televisie
Ook op de TV weten ze er raad mee, Op de Berlijnse zender RBB staan op zaterdag 8 en op zondag 9 november de hele avond programma’s over de muur en of de DDR centraal, met sprekende titels als Wahnsinn. Plötzlich ist die Mauer weg tot Sperranlagen, Todesstreifen, Schiessbefehl. Maar ik zie ook populaire DDR –films geprogrammeerd staan. Zoals de best bezochte DDR-film ooit: Heisser Sommer uit 1967, Een soort Oost-Duitse Grease, goed voor 6 miljoen bezoekers (op 16 miljoen inwoners!), die ik toevallig vorige week nog in Amsterdam heb gezien in het kader van het DDR-filmprogramma in het Nederlandse filmmuseum. Want ook in Nederland is die Mauer een hot issue. Paul Rosenmüller heeft er zelfs een serie van zes delen aan gewijd.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kranten en tijdschriften. De Berliner Zeitung heeft dagelijks interviews met mensen over hun ervaringen in de DDR, de Berliner Morgenpost kwam maandag 9 november (‘Mauertag’) met een dikke speciale bijlage en zelfs onze eigen Volkskrant had op zaterdag 7 november een aparte bijlage over de muur (‘De muur en ik’). Die Mauer, je kunt er dezer dagen niet omheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten