maandag 29 maart 2010

ARJEN ROBBEN DE HELD VAN BEIEREN




Woensdag 24 maart 2010. Nederlandse voetballers doen het momenteel goed in Duitsland. Het begon met Raphaël van der Vaart die bij HSV furore maakte, terwijl Mark van Bommel in München een vaste waarde werd bij Bayern. Inmiddels heeft Van der Vaart in Spanje stuivertje gewisseld met Van Nistelrooij, de nieuwe publiekslieveling van de Hamburgers. En ook München heeft er een Nederlandse ster bij: Arjen Robben. Sinds hij door Van Gaal naar München is gehaald begon voor de Bayers de victorie. Robben is de slagroom op de taart, de man die voor wat extra’s zorgt in het elftal, die het verschil uitmaakt tussen winnen of verliezen. Dus nestelen wij ons op woensdagavond 24 maart om kwart voor 9 op onze ´sofa´ in Berlijn om het ‘Mirakel van München’ zelf in actie te zien. De vooruitzichten zijn aanlokkelijk: ons wacht de halve bekerfinale tussen Bayern München en Schalke 04, de beide koplopers in de Duitse competitie.
De verwachtingen op en rond het veld zijn hooggespannen en het is vooral ook een treffen tussen twee toptrainers: Louis van Gaal en Felix Magath. De heren stonden vanmorgen al breed uitgemeten in de Berliner Morgenpost.
Tijdens de wedstrijd is Van Gaal de rustigste van de twee. Magath zit onafgebroken te mopperen op zijn ploeg, die duidelijk de mindere is van de twee. Schalke speelt defensief, blijft steeds hangen op de eigen helft, waardoor er voor de Bayers bijna geen doorkomen aan is. Het is vooral een tactisch schaakspel op het middenveld, met Bayern 60% in balbezit. Het gevaar, de doelpunten, moeten dus komen van individuele acties, van bijvoorbeeld Arjen Robben of van fouten in de verdediging. Af en toe ijn er wel wat doelrijpe kansen, zo gaat Robben een keer alleen op de keeper af, maar na 90 minuten is het nog steeds 0-0.
Wereldgoal
Pas in de verlenging wordt de wedstrijd in de 112de minuut opengebroken door… Arjen Robben. Hij pikt op de eigen helft op rechts een bal op en begint aan een lange rush langs de lijn. Passeert een, twee, drie spelers op snelheid, gaat met een schijnbeweging binnendoor het strafschopgebied in en schiet op volle snelheid de bal geplaatst met de binnenkant van de voet onhoudbaar in de linkerbovenhoek. Een wereldgoal, zoals alleen grote voetballers dat kunnen. Robben is zichzelf ook bewust van zijn prestatie, rent op de tribune met Bayernsupporters af, trekt in extase zijn voetbalshirt uit, wat hem uiteraard een gele kaart kost, en landt op zijn knieën voor een van de camera’s langs het veld. Als een ingestudeerde scène in een speelfilm. Dan storten de andere spelers zich op hem en begint het geknuffel van de held, die al snel daarna gewisseld wordt vanwege het risico op nog een gele kaart. Onder een daverend applaus verlaat hij het veld, krijgt nog een kopje van Van Gaal en wacht in de dug-out het eind van de wedstrijd af, die door Bayern met 1-0 wordt gewonnen dankzij het formidabele doelpunt van Robben. In zijn beste Duits mag hij daarna voor de Duitse camera vertellen hoe blij hij is dat ze de finale hebben bereikt en dat hij dat doelpunt vooral opdraagt aan zijn vrouw en aan zijn dochtertje.
Knuffelheld
Wat een knuffelheld die Arjen Robben, die inmiddels door de Duitsers op handen gedragen wordt door zijn onnavolgbare acties en zijn doelpunten, waardoor Bayern nu bovenaan staat in de competitie. Ik weet nog hoe moeilijk Van Gaal het had in november omdat het toen nog voor geen meter liep bij de Bayernploeg. De ommekeer kwam nadat ze, een dubbeltje op zijn kant, in de achtste finale van de Champions League een belangrijke wedstrijd wonnen, ook door een doelpunt van Robben. Daarna bleven de Bayers aan de winnende hand, aangevoerd door de nieuwe Kapitän van de ploeg, Mark van Bommel, die samen met Bastian Schweinsteiger, een ijzersterk duo vormt op het middenveld. Met daarvóór de snelle vleugelspitsen, Ribery en ‘Robery’, zoals de Nederlander ook wel liefkozend wordt genoemd. Alleen houten klaas Klose past daar als spits niet tussen. Stel je voor dat Van Nistelrooy daar had gestaan, dan was de aanval compleet geweest, met een ideaal aanspeelpunt voor de een-tweetjes met de snelle mannen. Maar Van Nistelrooy speelt de sterren van de hemel in Hamburg en elke keer als hij aan de bal is galmt er een langgerekt ‘Ruuuuuuuuuuuud’ door het stadion. En net als Robben voldoet hij aan de verwachtingen en scoort hij regelmatig.
Ook in de dagen na de topper tussen Bayern en Schalke zijn de Duitse kranten nog onder de indruk van de klassegoal van Robben. Hij is nu de grote man van Bayern en heeft Franck Ribery de loef afgestoken. Sterker, de Fransman begint af en toe, uiteraard geheel tegen zijn zin, op de bank omdat Herrn Von Gaal niet voor 100% tevreden over hem is. En nu maar hopen dat ‘Robery’ heel blijft, want het is een blessuregevoelig mannetje, dat veel aanslagen op zijn enkels te verwerken krijgt. Alleen door overtredingen is hij af te stoppen, waardoor hij vaker gestrekt ligt dat de meeste andere Bayernspelers. Maar zolang hij rechtop staat gaat er een constante dreiging van hem uit. Dat belooft wat voor het WK in Zuid-Afrika!
Naschrift: Nog geen week later blijkt Robben inderdaad in de lappenmand te zitten en speelt niet mee in de Champions League-wedstrijd tegen manchester United. Maar ook die wedstrijd weten de Bayern verrassenderwijs te winnen...

1 opmerking:

  1. hi Henk.
    wat een lang verhaal voor een voetbal wedstrijd,je ziet wel dat ik er niet echt warm voor kan lopen ,maar de woordspeling Robery snap ik nu eindelijk. Ik dacht nl dat het een nieuwe speler was.

    Grote groet

    peter.

    BeantwoordenVerwijderen